Wat is waar over het drinken van water?

Het wordt vaak gezegd dat water drinken goed is voor je, maar er gaan ook een hele hoop fabels rond ...

Inhoudsopgave:

Het wordt vaak gezegd dat water drinken goed is voor je, maar er gaan ook een hele hoop fabels rond over het drinken van water. In dit artikel behandelen we een aantal van deze fabels en bekijken we wat waar is en wat niet.

Hoeveel water moet je drinken op een dag?

De hoeveelheid water die je per dag nodig hebt verschilt per persoon. Als richtlijn geeft het voedingscentrum 1,5 tot 2 liter water per dag. Dat hoeft niet alleen water te zijn, het kunnen ook andere dranken zijn. Neem dan wel dranken zonder al te veel toegevoegde suikers, want dat is niet gezond. Voorkom daarbij dat je dorst krijgt, want dorst is een teken dat je al te weinig hebt gedronken. De dorstprikkel komt namelijk pas vrij laat door. 

Heldere urine of niet?

Nee, je urine hoeft niet helemaal helder te zijn. De kleur van de urine moet lichtgeel zijn, net als limonade. Als je urine donker is, heb je te weinig gedronken, als je urine mooi licht is, heb je genoeg gedronken. 

Wat doet cafeïne met je?

Je krijgt een boost van cafeïne, maar het zorgt er ook voor dat je iets meer moet plassen. Dat je echter uitdroogt van cafeïne is absoluut niet waar. Zeker wanneer je binnen twee uur nadat je de cafeïne op hebt, gaat sporten verdwijnt de cafeïne uit je lichaam en hoef je dus niet meer te plassen. 

Kun je te veel water drinken?

Ja, je kunt zeker te veel water drinken. Van teveel water kun je watervergiftiging oplopen. Watervergiftiging ontstaat wanneer je teveel water en te weinig elektrolyten worden ingenomen. Watervergiftiging komt echter niet vaak voor, minder dan één procent van de marathonlopers ontwikkelt symptomen van watervergiftiging. Watervergiftiging kun je gemakkelijk voorkomen, zorg ervoor dat je voldoende drinkt en dat je genoeg nitraten binnenkrijgt.

Water drinken helpt tegen een kater

Dat water drinken zou helpen bij het voorkomen van een kater, is nooit aangetoond. Veel mensen denken dat een kater alleen maar een vochttekort is, met water zou je dat dan makkelijk kunnen voorkomen. Het is echter nog niet helemaal duidelijk hoe een kater ontstaat en de kans is groot dat het niet alleen om vochttekort gaat. Water helpt dus waarschijnlijk niet, of niet helemaal tegen een kater.

Hard water is slecht voor je

Deze stelling klopt niet helemaal. Hard water is juist beter voor je lichaam. In hard water zit namelijk kalk en mineralen en deze mineralen heeft je lichaam hard nodig. Nederlands water is vaak van erg goede kwaliteit, toch zitten hier nog stoffen in die niet goed zijn voor je lichaam. Zo zitten er nog stoffen als chloor, antibiotica, pesticiden, medicijnresten en bacteriën in het water. Om dit tegen te gaan, kun je een filtersysteem installeren, zoals bijvoorbeeld het Druppa waterfilter van Soft Water Systems.

 

Tags:
Delen:
Meer Berichten
Stuur ons een bericht

Registreer nu en deel jouw verhaal vandaag nog op ons platform. Ontdek hoe jouw verhaal anderen kan inspireren en verbinden.

Gerelateerde Berichten

Hoe je meer klanten aantrekt via sociale media

Sociale media hebben de manier waarop bedrijven klanten bereiken veranderd. Platforms zoals Instagram en TikTok groeien razendsnel, maar dat maakt keuzes ook lastiger. Veel ondernemers

...

Wist jij dat hybride aggregaten met zonnepanelen de toekomst van duurzame energie zijn?

Wist jij dat een Hybride aggregaat met zonnepanelen een van de meest innovatieve oplossingen is voor duurzame energieproductie? Deze systemen combineren de kracht van traditionele

...

Effectieve veiligheidssignalering

Een doeltreffende veiligheidssignalering is cruciaal voor het waarborgen van de veiligheid op de werkplek. Deze signalering informeert medewerkers en bezoekers snel en duidelijk over de

...

Hoe verdien je een extra zakcentje met je eigen geld?

Wie wil het niet? Een extra inkomstenstroom die je niet constant hoeft bij te houden. Klinkt als muziek in de oren, toch? Het is mogelijk

...