Iedereen kan er last van krijgen; urineverlies.Urineverlies kan de besten onder ons overkomen. Het is dan ook niet iets waar u zich voor hoeft te schamen. Wereldwijd krijgen gemiddeld één op de zes mannen last van urineverlies en voor vrouwen staat de verhouding op één op de drie. Vertaald naar Nederland zijn dat ruim een miljoen mensen die last hebben van tijdelijke of langdurige incontinentie. Het is een woord dat we vaak associëren met ‘het ouder worden’ en waarbij we denken aan een ouderdomskwaaltje. Niets is minder waar. Of u nu man of vrouw bent, jong of oud, iedereen kan last krijgen van incontinentie. Daarom is het ook belangrijk om het taboe te doorbreken en er met elkaar in gesprek over te gaan.
Man en vrouw, jong en oudU heeft het goed gelezen, zowel mannen als vrouwen in bijna alle leeftijdsklassen hebben de kans om tijdelijk of langdurig incontinent te worden en dus te maken krijgen met urineverlies. In het geval van mannen hangt incontinentie vaak samen met problemen aan de prostaat. Dat kan bijvoorbeeld blaas- of prostaatkanker zijn, of last hebben van een vergrote prostaat. Bij vrouwen hangt incontinentie vaak samen met een zwangerschap of bevalling. Dat hangt namelijk samen met de bekken en daarmee ook de mate van controle die u op de bekkenbodemspieren en/of blaas heeft. Dus of u nu man of vrouw bent, jong of oud, als u last heeft van incontinentie dan bent u zeker niet de enige.
Hoe zit dat precies, urineverlies?In het geval van urineverlies heeft u verminderde controle over de blaas en/of de bekkenbodemspieren. De blaas trekt zich samen als u naar het toilet gaat om te plassen. Als de blaas zich onverwacht samentrekt kan het zijn dat u urine verliest. Hetzelfde geldt voor de bekkenbodemspieren. Deze ontspannen zich juist als u naar het toilet gaat om te plassen. Als ze zich gedurende de dag onverwacht ontspannen heeft u mogelijk last van urineverlies. Deze onverwachte aanspanningen of verslappingen kunnen meerdere redenen hebben. Een onverwachte beweging bijvoorbeeld. Soms hebben mensen zelfs al urineverlies als ze lachen. Dat maakt incontinentie dan ook zo onvoorspelbaar, u weet vaak niet wanneer het gebeurt.
Verschillende types incontinentieEr zijn ruwweg drie verschillende types van incontinentie te onderscheiden. Deze geven niet direct aanleiding tot de medische oorzaken van incontinentie, maar ze laten wel zien op welke manieren urineverlies ontstaat. Het eerste type is overloopincontinentie. Dan is er een medisch probleem met de blaas en naar het toilet kunnen gaan. Omdat de blaas volloopt kan het zo zijn dat u urine verliest. Een tweede type is inspanningsincontinentie. Daarbij doet urineverlies zich gericht voor na een bepaalde inspanning. Denkt u bijvoorbeeld aan niezen. Een derde en laatste type is de zogenaamde aandrangincontinentie. Dan bent u al onderweg naar het toilet maar verliest u urine voordat u uw blaas kan legen.
Medische oorzakenZoals kort besproken heeft urineverlies bijna altijd een medische oorzaak. Het komt zelden voor dat u van de een op andere dag zonder reden ineens incontinent wordt. De meest voorkomende medische redenen zijn: diabetes, blokkades in het urinewegstelsel, urine- of blaasinfecties, verzakking, nierproblemen, ouderdomsproces, verschillende vormen van kanker, prostaatproblemen, overgewicht, blaas- en nierstenen, zenuwbeschadigingen rondom de blaas en trauma aan het bekken. Dat laatste komt bijvoorbeeld voor als de bekken tijdens een (auto)ongeluk trauma hebben opgelopen, waardoor de bekkenbodemspieren tijdelijk minder goed werken.
Wat kunt u zelf doen?Doordat urineverlies vaak een medische oorzaak heeft, is de eerste stap het maken van een afspraak met uw dokter. Voor dokters is dit een veelvoorkomend probleem en zullen ze u goed kunnen voorzien van eventueel medische hulp en tips. Ook als u last heeft van urineverlies, maar niets van een medische oorzaak afweet, is het goed om u te laten onderzoeken door uw dokter. Maar wat kan u er zelf aan doen? Er bestaan bijvoorbeeld bekkenbodemspieroefeningen die u gemakkelijk vanuit thuis zelf kunt doen. Door specifiek die spieren te trainen kunt u de controle terugkrijgen en de incontinentie verminderen of zelfs verhelpen. En vergeet u vooral niet dat u niet de enige bent die hier last van heeft.
|