2Binsite Artikel Website
Image default
Gezondheid

Welke soorten littekens zijn er en hoe behandel je ze?

Bijna iedereen heeft wel ergens op zijn lichaam een litteken. Deze littekens ontstaan bijvoorbeeld na een verwonding, infectie of bij ernstige acne. De diepere huid raakt dan dermate beschadigd met een litteken tot gevolg. Bij een litteken ontstaat een bindweefsel wat bestaat uit collageen en heeft een andere structuur dan de rest van de huid. Hierdoor kan kleurverschil of een verdikking optreden waardoor een litteken goed zichbaar kan zijn.

Er zijn meerdere soorten littekens die er allemaal wat anders uit kunnen zien, we hebben ze voor je op een rij gezet.

Voorkomen van littekens

Met een aantal tips kun je littekenweefsel beperken / voorkomen

– Als je een wond hebt houdt deze dan goed schoon. Hiermee voorkom je infecties en de wond kan beter en sneller goed genezen.
– Vermijd de felle zon of smeer je goed in met een zonnebrand met SPF-bescherming. De felle zon zorgt ervoor dat het littekenweefsel sneller uitdroogt en kan zorgen voor kleurverschillen op de huid.
– Gebruik een goede hydraterende créme om je huid gezond en vochtig te houden.
– Bij acne of korstjes niet peuteren, dit kan voor nieuwe wondjes zorgen en beinvloed het natuurlijk proces. Nieuwe wondjes ziet er tevens niet zo fraai uit en het genezen duurt een stuk langer.

Wat kan je doen aan littekens?

Wanneer je jong bent kunnen wondjes, infecties en acne wondjes zich makkelijker herstellen omdat je huid nog jong, soepel en rekbaar is. Naarmate je ouder is de kans op een blijvend litteken stukken groter. Dit ziet er niet altijd even fraai uit. Littekens kun je het beste verzorgen met een goede littekencreme. Deze zorgt er voor dat de huid wordt gevoed en vochtig blijft. 

De creme wordt vaak gebruikt wanneer de wond volledig is geheeld. Daarna kun je zoals in de gebruiksaanwijzing staat aangegeven je litteken verzorgen. Doorgaans wordt dit voor minimaal 2 tot 3 maanden gedaan.