Eten is overal in de wereld en is sterk verbonden met culturen. Zo heeft niet alleen ieder land eigen eetculturen, maar kan dit zelfs al van kilometer tot kilometer wisselen, waardoor je overal ter wereld nieuwe dingen kan leren ontdekken. In Europa is dit natuurlijk ook het geval, maar buiten Europa vind je veel meer nieuwe dingen door de dag heen. In Turkije is op deze manier ook veel vegetarische gerechten ontstaan met veel voedingsstoffen en intense smaaksensatie. Borek is ook van deze gerechten en bestaat uit een soort van brood en lijkt ook wel een beetje op hartige taart. Je kan borek niet alleen zoet en koud eten, maar je krijgt ook hartige en warme versies van dit gerecht dat niet alleen bekend is in Turkije. Onder meer in Griekenland, Kroatië en Servië is dit gerecht ook al voor langer bekend. Inhoudsopgave Borek is het ideale gerecht voor vegetariërsNatuurlijk heb je ook vleesversies van Borek in Turkije en omstreken, maar je hebt ook ontzettend veel vegetarische versies van dit gericht. Dit komt erdoor, doordat het in veel gevallen gemaakt is van heel lekker licht en zoet deeg, waardoor het valt te combineren met allerlei ingrediënten. Hierdoor hoef je niet bang te zijn, dat er geen versie voor jou is. Wel is het zo dat deze Borek zonder vlees wel wat meer zoekwerk vereist, doordat de lokale bakkers of winkeltjes hier vaak niet aan denken of in meega. Zodra je echt de adresjes weet kom je meteen tegen dat dit gerecht voor iedereen bedoeld is. Borek zelf makenBorek zelf maken is ook nog niet eens extreem lastig, de Turkse kookcultuur draait erom dat alle smaken heftig zijn, maar makkelijk te maken zijn. Borek is hierdoor een van de makkelijkste gerechten uit deze cultuur en is dus zeer erg aan te raden om ook eens zelf aan de slag te gaan met dit veelzijdige gerecht. Wie weet kan je op deze manier ook nog achter nieuwe combinaties komen die lekker samen gaan. Lekker smaaksensatie en genoeg plezier om het te maken, beter kan bijna niet! |
https://happyvegan.nl/vegan-recepten/turkse-vegan-borek/ |