De toenemende populariteit van het flexitarische dieet, soms ook wel een flexibele, semi-vegetarische levensstijl genoemd, kan ook met een toegenomen interesse in vleesachtige vleesloze producten in verband worden gebracht. Maar waarom geven consumenten zoveel geld aan deze vleesbedriegers uit? En waar zijn ze eigenlijk van gemaakt, als het niet rundvlees, kip, vis of varkensvlees is? We leggen jou hier uit wat er echt in deze vega burgers zit en wat je moet weten over het eten ervan. Smaakloze hockeypucks
Als je ooit zo’n vegetarische hamburger hebt geprobeerd, maar ze toen als rubberachtig of flauw hebt afgeschreven. Denk er dan toch nog eens goed over na om ze nog eens op het menu te zetten. Want dankzij de opkomst van verbeterde plantaardige burgers behoren de smaakloze hockeypucks absoluut tot het verleden! Zelfs als jij geen vegetariër of veganist bent. Kan een plantaardig dieet volgens een Amerikaans onderzoek van de AICR je algehele vezelinname verhogen. Wat jouw risico op obesitas en een gewichtstoename verlaagt. Barstensvol smaak
Een geweldige vega burger kan barstensvol smaak, groenten en peulvruchten zitten. Sommige burgers kunnen op het eerste gezicht zelfs voor echte rundvlees burgers door het leven gaan! Het is dan ook niet voor niets dat veel cateraars voor festivals een koeltrailer huren om deze vega burgers aan het feestende publiek aan de man te brengen!
Maar de voeding van een vegaburger met bijvoorbeeld een runderburger vergelijken is niet zo zwart-wit. Er zijn immers te veel factoren om rekening mee te houden. Plus verschillende manieren om ze te vergelijken. Zoals de algehele ingrediëntenlijst, de hoeveelheid natrium of eiwit en het productieproces. Geen cholesterol
Er is absoluut één ding dat direct opvalt: al deze nep vleessoorten bevatten geen cholesterol, omdat dat enkel in vleesproducten voorkomt. Maar strikt vanuit het oogpunt van calorieën en vet, zijn de meeste hamburger alternatieven met een stuk vlees met een hoger vetgehalte vergelijkbaar. Zoals het 80/20 rundergehakt.
Vega burgers en een dieet
Men gelooft ook vaak dat vleesloos voor minder calorieën staat. Maar dat is echt niet het geval. Het kiezen voor vega burgers zal jou veelal niet helpen bij het afvallen. Iets wat wel met traditionele hamburgers van mager rundvlees mogelijk is.
Desondanks kan iedereen hun dieet maar beter wat meer plantaardig laten zijn. Dit onder meer met veel meer fruit en groenten, volle granen, noten en bonen. En dit eventueel met kleinere porties dierlijke producten aan te vullen.
Degenen met dieetbeperkingen, vanwege bijvoorbeeld een lactose-intolerantie of coeliakie, moeten echter voorzichtig met vegaburgers zijn. En absoluut eerst de etiketten met ingrediënten lezen. Want sommige van deze nep vleeswaren bevatten tarwegluten. Beter voor het milieu
Uiteindelijk hoeven deze plantburgers niet per se beter voor je lichaam te zijn dan hun dierlijke tegenhangers. Ze hebben daarentegen wel minder impact op het milieu. Bovendien zorgen deze alternatieve eiwitbronnen ervoor dat jij jouw quotum voor de dag haalt.
Af en toe voor nepvlees kiezen is een gemakkelijke manier voor vleeseters om hun inname van dierlijke producten te verminderen. Maar toch een vergelijkbare smaak en textuur van ‘het echte werk’ te scoren. Dat klinkt op zich als een heerlijk smakelijke win-win!
|