De geschiedenis en toekomst van geld

Je gebruikt het iedere dag wel: geld. Dit zal in de toekomst ook niet anders worden. Daarom hebben we in ...

Inhoudsopgave:

Je gebruikt het iedere dag wel: geld. Dit zal in de toekomst ook niet anders worden. Daarom hebben we in dit artikel de historie en de toekomst van geld beschreven!

 

2500 B.C.: Het ontstaan van geld

Geld werd in het jaar 2500 voor Christus voor het eerst gebruikt als betaalmiddel. Dit werd gedaan in de vorm van pure zilveren staven, in een gebied dat tegenwoordig Irak heet. De zilveren staven werden hier in stukken gehakt, en de waarde werd bepaald op basis van het gewicht.

Voor dat zilver werd gebruikt als betaalmiddel, ruilde de mensen hun goederen met elkaar. Zo ruilde ze bijvoorbeeld graan of vlees voor kleding. De reden dat men over is gestapt op zilver, is omdat zilverenstaven natuurlijk makkelijker te vervoeren zijn dan zakken gerst of stukken koeienvlees. Dergelijke transacties werden door middel van spijkerschrift vastgelegd, iets wat je kunt vergelijken met een bonnetje bij de kassa.

 

1251: De gulden

De meeste lezers zullen hem nog wel kennen: de gulden. Deze gouden munt werd in 1252 in Florence in het leven geroepen. De gulden werd al snel door veel Europese landen overgenomen als betaalmiddel, en in de 15de eeuw ook in Nederland.

 

1999: De Euro

Weer een hele tijd later werd in 1999 de Euro ingevoerd. Dit werd gedaan om de vrede te bewaren in een verdeeld Europa, en de economische positie van de EU te versterken. Ook zou de Euro de handel en toerisme moeten stimuleren omdat er geen geld meer gewisseld hoefde te worden.

Nu denk je misschien: de Euro was toch pas in 2002 beschikbaar? Dat klopt! De eerste 3 jaar was de Euro namelijk een ‘onzichtbare valuta’: het werd toen enkel als rekenmunt bij bijvoorbeeld elektronische betalingen gebruikt. Op 1 januari 2002 werd den fysieke munten en biljetten beschikbaar als betaalmiddel.

 

De toekomst?

Zoals je ziet is geld in het verleden erg vaak veranderd. Het is dus helemaal niet vanzelfsprekend dat de Euro voor altijd blijft. Of misschien blijft de Euro wel, maar komen er alternatieven beschikbaar. Deze trend is eigenlijk in de afgelopen jaren al begonnen, namelijk met cryptocurrency. Crypto (zoals Bitcoin) is een digitaal betaalmiddel dat steeds meer draagvlak krijgt. Het handelen hiervan gebeurt op zogenoemde ‘exchanges’. Enkele voorbeelden hiervan zijn Binance en Coinbase. Wanneer je een Coinbase referral link of code gebruikt, krijg je direct een welkom bonus. Experts zijn er echter nog niet helemaal aan uit of crypto de vervanger gaat worden van geld zoals we dat nu kennen, of dat het naast elkaar gaat leven, of dat crypto misschien wel weer uit onze maatschappij verdwijnt over een aantal jaar. De toekomst zal het uitwijzen.

 

Tags:
Delen:
Meer Berichten
Stuur ons een bericht

Registreer nu en deel jouw verhaal vandaag nog op ons platform. Ontdek hoe jouw verhaal anderen kan inspireren en verbinden.

Gerelateerde Berichten

Het vermogen van bekende Nederlanders en Belgen met Tom Dumoulin als voorbeeld

Bekende Nederlanders en Belgen hebben indrukwekkende vermogens opgebouwd door diverse inkomstenbronnen te benutten. Salarissen uit sport, televisie en muziek vormen vaak de basis, terwijl sponsordeals,

...

Besparen op je zorgverzekering met de Zorgvergelijker 2025

Het einde van het jaar nadert, en dat betekent maar één ding: tijd om je zorgverzekering eens goed onder de loep te nemen. Overstappen naar

...

Professioneel belastingadvies in Den Haag: zekerheid en gemak voor particulieren

Het Nederlandse belastingstelsel kan voor veel particulieren een doolhof van regels en uitzonderingen zijn. Daarom is professioneel belastingadvies in Den Haag een onmisbare hulpbron voor

...

Bouw je portefeuille op met dividend aandelen voor een stabiel passief inkomen

In een wereld waar financiële zekerheid vaak ongrijpbaar lijkt, biedt het beleggen in dividend aandelen een aantrekkelijke mogelijkheid voor velen. Of je nu een ervaren

...