Welke angststoornissen zijn er precies?

Angststoornissen zijn angstige, angstaanjagende ervaringen of angst-veroorzakende situaties die de angstgevoelens opwekken. Er bestaat een groot aantal verschillende angststoornissen waaronder: ...

Inhoudsopgave:

Angststoornissen zijn angstige, angstaanjagende ervaringen of angst-veroorzakende situaties die de angstgevoelens opwekken. Er bestaat een groot aantal verschillende angststoornissen waaronder: paniekaanvallen, specifieke fobieën (zoals agorafobie), sociale fobie, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en gegeneraliseerde angststoornis. Voor elke angststoornis geldt dat het persoonlijk angstgevoelens opwekt. angststoornissen kunnen gedragssymptomen geven zoals bijvoorbeeld angst voor engels, angst om uit te stappen in het donker of angst voor mensenmassa’s en onverwacht angstig gedrag. Angststoornissen kunnen ook lichamelijke symptomen veroorzaken zoals zweten, trillen, snelle ademhaling en hartslag en duizeligheid.

1. Wat is angst?

Angst is een angstige, angstaanjagende ervaring of angst-veroorzakende situatie die de angstgevoelens opwekt. Er bestaat verschil tussen angst en stress: Stress komt door alledaagse spanning waar je helemaal geen controle over hebt. angst is een emotie die je voelt wanneer je denkt dat er gevaar dreigt of als je angstige herinneringen worden opgeroepen. Angst kan leiden tot stress, maar niet iedere angstreactie is ook stressvol.

2. Wat zijn de verschillende soorten angststoornissen

Er bestaan een groot aantal angststoornissen waaronder paniekaanvallen, specifieke fobieën (zoals agorafobie), sociale fobie, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en gegeneraliseerde angststoornis.

  • Paniekaanvallen 

Een paniekaanval is een angstaanval die gepaard kan gaan met lichamelijke symptomen als angstig en onbeheerst handelen, vermoeidheid, trillen van ledematen of snelle ademhaling. Deze angstige en paniekerige overweldigende emoties kunnen leiden tot angstige gedachten zoals: “Ik ga dood”, “ik ga waanzinnig worden” of “ik kan dit niet meer aan”.

  • Specifieke/enkelvoudige Fobie

Specifieke angststoornissen zijn angst voor bepaalde situaties of dingen zoals honden, engels praten of het onbekende. Dit wordt ook wel eens enkelvoudige fobieën genoemd (je kunt er ook meerdere hebben). De angst is gericht op één specifiek onderwerp en kan ervoor zorgen dat je bepaalde activiteiten of plaatsen vermijdt.Sociale Fobie

  • Sociale Fobie

Een Sociale fobie is angst voor sociale situaties zoals een gesprek voeren, mensenmassa’s of het geven van presentaties. De angst is vaak zo groot dat je er lichamelijke symptomen bij krijgt zoals zweten, trillen, snelle ademhaling en angstige gedachtes zoals: “Ik zal er een slechte indruk van maken”, “mensen zullen me uitlachen” of “ik kan het niet goed”.

Sociale angststoornissen kunnen ervoor zorgen dat je angst hebt om mee te doen met dingen waar mensen bij aanwezig zijn zoals eten, werken of uitgaan. Daarnaast kan sociale angststoornis ook leiden tot angst voor het leven zelf.

  • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Een Posttraumatische stressstoornis is angst die na een traumatisch gebeurtenis kan optreden. Bij PTSS kunnen herinneringen aan het trauma angstaanjagend zijn en kan het vermijden van situaties die herinneringen oproepen ervoor zorgen dat de angst toeneemt. De angst is vaak zo groot dat je er lichamelijke symptomen bij krijgt zoals transpireren, snelle ademhaling en angstige gedachtes zoals: “Het zal weer gebeuren” of “ik ben niet veilig meer”.

  • Gegeneraliseerde angststoornis

Een Gegeneraliseerde angststoornis is angst die voortdurend aanwezig is en overal kan optreden. De angstgevoelens zijn zo groot dat ze je dagelijks leven beïnvloeden. Je kunt lichamelijke symptomen ervaren zoals vermoeidheid, transpireren, snelle ademhaling en angstige gedachtes zoals: “Ik ben nooit veilig” of “ik kan dit niet aan”.

  • Dwangstoornis (obsessief-compulsieve stoornis)

 

Een Dwangstoornis, ook wel Obsessief-compulsieve stoornis genoemd, is angst die gepaard gaat met dwanggedachten en -handelingen. De angst is zo groot dat je niet meer in staat bent om normaal te functioneren. De dwanggedachten zijn angstaanjagend en kunnen voortkomen uit een angst voor het verliezen van controle, besmetting of dodelijk letsel. Er kan ook sprake zijn van compulsieve handelingen zoals herhalende handelingen (zoals wassen of tanden poetsen) of het controleren van dingen.

  • Separatieangststoornis

Een Separatie angststoornis is angst die ontstaat wanneer je bang bent om gescheiden te worden van de persoon of het dier waaraan je angstig bent of angstig bent om alleen te zijn. Deze angst kan ervoor zorgen dat je niet meer naar school, werk en andere sociale situaties kunt gaan omdat de angst zo groot is.

Separatie angststoornissen kunnen ook ervoor zorgen dat je angst hebt om alleen te zijn.

 

3. Hoe kun je ermee omgaan en hoe herken je ze?

Hoe angststoornissen herkennen?  In de meeste gevallen is angst eenzaam. Ze houdt zich op in je hoofd en komt bijna altijd tussen je oren vandaan. Het lukt niet om angststoornis te herkennen als je niet weet waar je op moet letten. Daarnaast kan angst zich ook in groep voordoen, maar dan is het moeilijker om ermee om te gaan en dus lastiger te beoordelen.

Bij angststoornissen is het belangrijk om te weten wat de symptomen zijn voor elke angststoornis, want als je die herkenbaar maakt en ze van jezelf kan onderscheiden dan kun je angststoornissen beter herkennen.

Bij angst word je angstig van iets, vooral als er daarmee gepaard gaat dat jouw gezondheid of veiligheid in het geding is. De angst kan zich ook voordoen in situaties waarin angst niet gerechtvaardigd is.

Er zijn verschillende manieren om met angststoornissen om te gaan. Bijvoorbeeld: cognitieve gedragstherapie, medicatie of EMDR. Er bestaat ook angstvermindering. Dit is een methode waarbij je leert omgaan met angst en de gevoelens die erbij horen op een positieve manier ervaren wordt.

Beweging kan helpend zijn bij angststoornissen. Door te bewegen komt er endorfine vrij in je lichaam en dat is een hormoon wat angst vermindert.

4. Kan het ook anders en wat zijn alternatieve behandelingen voor angsten?

Bij angststoornissen wordt vaak gekozen voor medicatie, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Er bestaan verschillende andere behandelmethodes om angst te verminderen of helemaal op te lossen:

-Cognitieve Gedragstherapie: Deze therapievorm richt zich op het veranderen van de angst gedachtes en patronen.

– Mediteren: dit is een manier om angst te verminderen.

– Yoga en meditatie : yoga heeft angstbestrijdende effecten, maar er bestaan ook specialisaties binnen deze vorm van bewegen waarbij angst wordt behandeld, zoals de angst yoga.

– Mindfulness: dit is een vorm van bewegen waarbij je leert om met angst te kunnen omgaan en mindful aan het dagelijkse leven kan blijven meedoen. Deze filosofie werkt op angstremmende wijze.

– EMDR: de standaard behandeling voor dwangstoornis en angststoornissen, waarbij je leert omgaan met angstige ervaringen door het herhaald beleven van eerste moment tot het angstige gevoel wegtrekt.

– Acceptatie en Commitment Therapie: ACT is een therapievorm die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven door het vergroten van acceptatie voor angst en andere onaangename emoties.

– Dialectische gedragstherapie: DBT is een therapievorm die angst bestrijdt door middel van het verbeteren van de relatie met je angstige ervaringen en patronen. Hierbij wordt geleerd omgaan met angst en spanningen.

– Psychoanalyse: Deze therapievorm richt zich op angststoornissen door het onderzoeken van de angstige ervaringen in de jeugd. Vaak komen angststoornissen voort uit angstige ervaringen in het verleden.

– Hypnotherapie: Deze therapievorm richt zich op angststoornissen door de angstgevoelens te onderzoeken en ze daarna los te laten.

– Body Focused Therapie: Deze therapievorm richt zich op angststoornissen door angstige ervaringen te veranderen in lichamelijke sensaties, zoals het doorknippen van echte naaldjes en pijnprikkels.

– Kunstzinnige Therapie: Deze therapievorm richt zich op angststoornissen door angst te verwerken in creatieve uitingen, zoals schilderen of beeldhouwen.

We weten dat angst heel erg kan ervaren worden. Het is belangrijk om te beseffen wat je kunt doen, zodat we ons lichaam niet langer laten bepalen door stress en spanning. Wat ga jij doen? Er zijn genoeg alternatieve behandelmethodes beschikbaar, dus je hoeft angst niet te ervaren zoals het nu is. Zoek een methode die bij jou past en ga ervoor!

https://ruudmeulenberg.nl
Tags:
Delen:
Meer Berichten
Stuur ons een bericht

Registreer nu en deel jouw verhaal vandaag nog op ons platform. Ontdek hoe jouw verhaal anderen kan inspireren en verbinden.

Gerelateerde Berichten

Onze voeten dragen ons elke dag, maar vaak krijgen ze niet de aandacht die ze verdienen. Wanneer u last heeft van voetklachten, zoals pijn in ...

Bij Fysio Arnemuiden staat jouw gezondheid en herstel centraal. Of je nu herstelt van een blessure, te maken hebt met chronische pijn, of simpelweg je ...

Heeft u last van pijnlijke handen door artrose? Dan weet u hoe beperkend deze aandoening kan zijn in het dagelijks leven. Een artrose handen behandeling ...

Waarom Is Testen Op Gonorroe Zo Belangrijk? Gonorroe is een fysiek overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. De infectie kan verschillende ...