In de tijd van nu weten we eigenlijk gewoon niet beter. Licht is er en we gebruiken het dagelijks. Toch is het misschien wel interessant om te weten hoe het allemaal is ontstaan en de stappen die zijn gemaakt om ons het licht te geven, zoals we het tegenwoordig kennen. Er zijn namelijk een heleboel mensen die eraan gewerkt hebben en zonder alle uitvindingen, zouden we niet de lampen hebben die we nu kennen.
Eerste lichtDe meeste mensen kennen het verhaal van Thomas Edison, maar er waren nog wat voorgangers voor de gloeilamp. Het woord lamp stamt af van het Latijnse ‘Lampas’ en dat betekent fakkel. De meeste wetenschappers denken dat de eerste lamp, de olielamp, stamt uit 12000 en 15000 voor christus. De Egyptenaren waren namelijk de eersten die de olielamp gebruikten. Ze beschikte over stenen en schelpen en maakten later gebruik van zelfgemaakte potjes. Talg werd gebruikt als brandstof en van plantenvezels werden lontjes gemaakt. Later begonnen ze olielampen te ontwikkelen van grondstoffen zoals aardewerk en metaal.
Petroleum lampNa het succes van de olielamp werd de petroleumlamp uitgevonden, deze kwam in 1859 op de markt. Bij deze lamp maakte men niet meer gebruik van olijf- of minerale olie, maar van petroleum. Een voordeel aan deze lamp was het metalen tuit, hierdoor knoeide men minder snel olie/petroleum. Niet veel later werden ook de gas-, karbiet- en nerts lamp op de markt gebracht. Dit was de ultieme kans voor Edison om te gloeilamp te ontwikkelen. De gloeilamp kon op grotere schaal worden gebruikt. Dit was één van de redenen dat Edison er patent op kreeg in Amerika. Hierdoor wordt Thomas Edison gezien als de uitvinder van de gloeilamp. Als je het goed bekijkt niet helemaal eerlijk dus, want het ontstaan van de gloeilamp is eigenlijk ontstaan door een opeenvolging van verschillende uitvindingen, door verschillende personen. Interessant om te weten, is dat Philips was het eerste bedrijf dat in Nederland gloeilampen ging produceren.
NuDoor de jaren heen hebben veel mensen en de experts van lichtkunde er verschillend onderzoek naar gedaan. Daarom zijn er tegenwoordig ook zoveel soorten lampen op de markt. Denk aan de spaarlamp, ledlamp of neon lamp. Voor iedereen is wat wils en voor elk apparaat of doeleinde wat passends. de meeste lampen worden simpelweg voor het huishouden gebruikt. Sinds 2016 moeten alle lampen die verkocht worden energielabel ”A” of ”B” hebben, hier valt de gloeilamp niet onder. Deze heeft namelijk het energielabel ‘E’. Het is in de tijd van nu dus moeilijk om een gloeilamp te krijgen, maar dat betekent niet dat het niet kan. Het is immers niet verboden om een gloeilamp te bezitten en daarom kiezen er nog genoeg mensen voor om deze soort lamp te gebruiken voor in het huis. Mensen gaan vaak ook voor duurzaam en kijken wat daarin de beste opties zijn. Lampen worden over het algemeen dus ook steeds vaker met deze intentie gemaakt.
De lampen zoals we die nu kennen, hebben dus al het één en ander doorstaan. Zoveel wetenschappers waren ons voor en hebben hun absolute best gedaan om tot de producten te komen die we vandaag de dag gebruiken. Ze zouden daar dan ook de eer voor moeten krijgen. We staan er namelijk nauwelijks meer bij stil waar uitvindingen zijn ontstaan. Misschien denk je er wel aan, de volgende keer dat je zelf een nieuwe lamp aanschaft.
|
https://lichtkunde.nl/over-ons/ |